Uitgelicht...speenkruid

10/04/2021


Het is een echte lentebode. Samen met het klein hoefblad zijn het de eerste gele bloemen die berm en bosrand versieren. De eerste maartse zon wekt het plantje tot leven. Op een zonnige middag vouwt het zijn bloempjes open. Honderd handjes die reiken naar het zonlicht. Het straalt dan zoveel frisheid en vreugde uit dat ik er spontaan blij van wordt. Het is een fris-geel hier en daar naar groen neigend bloempje. De bloemblaadjes zijn net als die van boterbloemen enigszins glanzend. De combinatie van kleur en glans maakt het daardoor ook een lastig bloempje om te fotograferen. En toch weet het me elk jaar te verleiden tot een uitgebreide fotosessie, gezeten of gelegen in het gras om het van alle kanten en onder verschillende lichtomstandigheden te kunnen vastleggen.

Het is inmiddels wel bekend dat ik niet houd van kunstgrepen: schermpjes, extra lampjes, flitslicht, glazen bollen. Voor mij is het de kunst om mijn onderwerpen te fotograferen bij natuurlijk licht. Lastig? Soms best wel. Maar als het dan lukt om die speciale sfeer die je voor ogen hebt te kunnen vastleggen geeft dat extra veel voldoening. En de laatste tijd heb ik me erop toegelegd om een onderwerp op zoveel mogelijk verschillende manieren vast te leggen. Elke manier geeft een eigen boodschap af, vertelt een eigen verhaal. Het licht is hierbij een krachtig middel in de strijd. Al fotograferend spelen met je onderwerp is spelen met licht.


Geel
Speenkruid heeft gele bloemen. Geel is een kleur die focus en doelgerichtheid geeft. Geel stimuleert het brein en staat voor kennis, wijsheid en volwassenheid, maar ook voor creativiteit en fantasie. Geel is een positieve kleur die associaties geeft met een gevoel van geluk, warmte, vreugde en blijdschap.


Weetjes

Speenkruid (Ranunculus ficaria / Ficaria verna verna) komt uit de ranonkel familie en de bladeren bezitten veel vitamine C. Het plantje is een heerlijke aanvulling in je voorjaarssalade. De jonge bladeren kunnen verwerkt worden in soepen, salades, groene saus. De knolletjes kunnen rauw of geblancheerd worden. Ook kun je de kleine knollen kort frituren. De bloemknoppen kunnen als kappertjes worden ingelegd.

Speenkruid heeft ook een heilzame werking: het vermindert de zwelling van bloedvaten en werkt pijnstillend. Het wordt zowel uitwendig gebruikt in de vorm van zalven als inwendig door bijvoorbeeld een thee van de wortel te drinken.

Bijzonderheden
Er wordt gewaarschuwd voor de gifstoffen die tijdens de bloei in de bladeren wordt opgeslagen. De plant ontwikkelt dan in de bladeren namelijk protoanemonine en saponine, beide giftige stoffen. Maar dit gif wordt niet in je lichaam opgeslagen. Voor de zekerheid anaf de bloei geen grote hoeveelheden consumeren.

speenkruid banner